FRANCIE, země vína, kultury a umění

Obrazová galerie...

FRANCIE - významná a turisty často navštěvovaná země západní Evropy. Nalezneme zde moderní, technicky vyspělá města i tradičně přátelský poklid venkova. Francie je proslulá svojí gastronomií, vínem, ale i svými světoznámými památkami a velmi různorodými přírodními scenériemi.

Francie je jednou z největších zemí Evropy, má velmi dobré letecké spojení s mnoha významnými městy na všech kontinentech, nejvýznamnějším dopravním uzlem je Paříž se dvěma mezinárodními letišti. Z ostatních dopravních možností vyniká rychlými vlakovými spoji TGV a rozsáhlou sítí dálnic. Mezi Francií a Velkou Británií, pod kanálem La Manche byl vybudován Eurotunel.

Na území Francie můžeme nalézt typově naprosto odlišné oblastí. Například Bretaň je typická svojí galskou a námořní historií, středomořské pásmo je lákavé pro své mírné a slunečné podnebí a naproti tomu třeba Auvergne a Pyreneje jsou velmi drsné horské oblasti. Centrem veškerého dění však zůstává Paříž.

V hlavním městě je soustředěno obrovské množství muzeí, galerií a monumentů. Mezi nejvíce turisticky navštěvované patří Louvre, Eiffelova věž a Pompidouovo kulturní centrum. V okolí se nalézá množství zámků, jako např. Versailles. Středem Paříže protéká neodmyslitelná řeka Seina, která Paříž dělí na Pravý břeh (severní) a Levý břeh (jižní). Převážná většina významných budov se nalézá právě v blízkosti řeky. Po řece jezdí jak nákladní lodě tak samozřejmě i výletní turistické, tzv. bateaux mouches.

Pont de Grenelle - zde nalezneme Sochu Svobody, kterou dostalo město darem roku 1885, je obrácena západním směrem k původní soše v New Yorku.

Eiffelova věž - vybudována pro Světovou výstavu v roce 1889 a zároveň též ke stému výročí Velké francouzské revoluce. Navrhl ji Gustave Eiffel. Do roku 1931 to byla nejvyšší stavba na světě (319 m). Má tři patra spojená výtahy.

Palais de Chaillot - byl vystavěn pro Světovou výstavu v roce 1937, sídlí zde čtyři muzea (Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris - úmění 20.století, zejména fauvisté a kubisté, Musée de la Mode et du Costume Palais Galliera - vývoj módy, Musée National des Arts Asiatiques Guimet - jedno z největších muzeí asijského umění na světě, Musée National d'Ennery - umění Dálného východu), divadlo a kino.

Dome - vznikl z požadavku Ludvíka IV. z roku 1676, kdy měl sloužit jako královská hrobka. Jedná se o významnou stavbu s pozlacenou kopulí (od roku 1715), v níž se nacházejí ostatky Napoleóna či maršála Focha.

Musée d'Orsay - původně se jednalo o nádraží (do roku 1939), které dnes skrývá nejvýznamnější impresionistická díla. Bylo otevřeno roku 1986 a nabízí vizuální umění z let 1848-1914 (malby, skulptury, nábytek, užité umění,...). Probíhají zde i významné výstavy.

Musée du Louvre - původně největší královský palác v Evropě je jedním z nejvýznamnějších muzeí světa. Naleznete zde expozice evropských malířů (1400-1848), sochařů (1100-1848), ale i rozsáhlé sbírky egyptské, řecké, etruské a římské kultury.

Notre Dame - vysoko nad řekou se tyčí tato světoznámá katedrála. Nechal ji vystavět biskup ze Suly v roce 1159. Proběhlo zde mnoho významných událostí jako třeba korunovace Jindřicha VI. (1422) či Napoleona Bonaparta (1804). Rozsáhlou renovaci na ní provedl v 19.století architekt Viollet-le-Duc.

V Hlavním městě Francie prostě budete neustále nacházet stále nové a nové zajímavosti, které Vás určitě na toto místo budou stále lákat. Paříž patří k jednomu z nejkrásnějších měst světa.

 


© SVON 2003